fbpx

Achter het Masker van Blij, zit pijn

Psychisch trauma / PTSS / posttraumatisch stresssyndroom

 

Je kón niks doen. Er gebeurde iets vreselijks, iets schokkends, iets enorm bedreigends – en je kon niks doen. Je ging niet de strijd aan en je rende niet weg. Om wat voor reden dan ook. Misschien was je nog heel jong en kon je je fysiek en mentaal nog niet verweren. Misschien was je alleen tegenover iets groots. Maar hoe dan ook: sindsdien gaat het niet goed met je.

Symptomen van PTSS

Slapeloosheid, angsten, lichaamsgewicht enorm omhoog – of omlaag. Plotselinge huilbuien of aanvallen van somberheid en moedeloosheid. Paniekaanvallen, steeds weer denken aan die gebeurtenis. Schuldgevoel, schaamte. Malen in de nacht – want vooral ’s nachts komen de beelden terug… Overdag vermijd je bepaalde situaties, bijvoorbeeld een omgeving die doet denken aan die waarin het trauma ontstond. Je drinkt te veel alcohol, je blowt of je bent verslaafd aan bijvoorbeeld TV, internet of gamen.

Masker van ‘niks aan de hand’

Als je met een trauma rondloopt, weet je dat vaak zelf niet eens! Je hebt destijds niet kunnen reageren en nu blokkeer je zoveel mogelijk die nare herinnering (als die er is!). Je zet een masker op en goed kans dat je zó’n goed masker hebt gemaakt, dat je zelf lange tijd niet eens meer wist dat je het masker droeg. Maar nu weet je het. Er zit iemand achterdat masker die ernstig lijdt. Die de schok en de pijn van dat moment of van die lange periode niet meer kan verbergen en die nu lijdt.

Depressie, verdriet, suïcidale gedachten

Van trauma’s krijg je somere perioden in je leven. Tijden waarin je denkt dat zelfmoord misschien toch zo’n gek idee niet is. Als je daar momenteel last van hebt, is het hoog tijd om onder deskundige leiding naar je pijn te gaan, om het definitief ‘op te ruimen’. om er doorheen te gaan en het deel te maken van wie je bent, inplaats van het weg te stoppen. om er vertrouwd mee te raken. Dat is wat we doen in de privékliniek voor Natuurlijk Psychisch Herstel,  Koinos Therapeia, in Veenendaal. Als je in een crisisperiode zit, is de drie-daagse Koinos Intensive aangewezen, misschien in combinatie met de Helende KoinosKring. In het intakegesprek onderzoeken we wat gewenst en wat nódig is.