fbpx

Het Vierde Pad van Transformatie ook wel ‘Het Pad van de Alchemist’ genoemd, wijst de natuurlijke weg in psychisch herstel, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling

Het Vierde Pad van Transformatie

Iedere vorm van therapie heeft een theoretische basis en een schematische weergave daarvan. Wij zijn geïnspireerd door Carl Gustav Jung, Gurdjieff, Vladimir Stephanov, Osho, Freud, Ken Wilber, Assagioli en vele, vele anderen.  Onze schematische weergave hebben we genoemd ‘het Vierde Pad van Transformatie’ ofwel ‘het Pad van de Alchemist’. 

 

Depressie: de Hel op Aarde

Zoals je bij ons binnenkomt zit je heel laag op de Glijdende Schaal van de Staten van Zijn. in die lage staat voel je je eenzaam, somber, uitzichtloos, wanhopig, verdrietig en boos. Je voelt je afgescheiden van alle mensen en het maakt niet meer uit of jij er wel of niet bent. Beter van niet, eigenlijk. Je denkt aan de Dood – heel veel. Je leeft in een wereld van woede en pijn, van tekort en onrechtvaardigheid. Van machteloosheid en de lege zinloosheid van het bestaan. Kortom: je leeft in de  Hel op Aarde..

Absolute geluzaligheid: hemel op aarde

Er zijn drie klassieke paden die van daaruit leiden naar de hoogste Staten van Zijn. In die hoge staten kun je jezelf en de wereld om je heen ervaren als één. Dan vallen alle problemen weg en je bent in een absolute staat van gelukzaligheid. De drie paden worden genoemd ‘het pad van de Fakir/Magiër’, het Pad van de Monnik en het Pad van de Yogi. Het gaat op die paden om respectievelijk Kracht, Liefde en Waarheid als hoogste doel.

Pad van de Alchemist

Op alle drie de paden neemt de Zoeker naar Verlichting afstand van de wereld. De zoeker op het Vierde Pad – ook wel ‘het Pad van de alchemist’ genoemd, doet dat niet. Die blijft in de wereld. Dat is veel lastiger, maar leidt tot een veel evenwichtigere manier van groeien. Om het voor de duidelijkheid neer te zetten overdrijven we hiere even: de ultieme Magiër heeft een enorm sterke wil, maar schiet in emotionele ontwikkeling te kort, de goede monnik voelt oneindig veel Liefde voor zijn/haar God, maar de wilskracht is klein (”Niet mijn, maar Uw wil geschiede”). De perfectionistische yogi heeft vanuit zijn grot in de Himalaya prima zicht op de Waarheid, maar mist de wil en de emotionele betrokkenheid om zich te verbinden met de noden van de mensen die nog in het Rad van Karma ronddolen. De reiziger op het Pad van de Alchemist in zijn hoogste ontwikkeling heeft een sterke wil en is emotioneel in balans en  blijft daardoor betrokken bij de mensen om zich heen..

Wilskrachtig, liefdevol en wijs

In de therapie die we bij Koinos Therapeia Kliniek bieden, gaan we uit van die harmonieuze ontwikkeling. Je moet ‘gewoon mens’ blijven. Je moet kunnen functioneren in de wereld, wilskrachtig, liefdevol én wijs. Het onderstaande schema is een hulpmiddel waarmee we kunnen zien waar je loopt op je Pad van het Leven en we kunnen daaaraan een juiste activiteit of interventie bepalen. De meest effectieve op precies het juiste moment. Steeds gericht op herstel van het innerlijk evenwicht en op het bereiken van hogere Staten van Zijn.

Hel op Aarde

Als je binnenkomt zit je heel laag op de schaal van de Staten van ZIjn (links). Daarin voel je eenzaamheid, somberheid, uitzichtloosheid, wanhoop, verdriet en meer van dat soort. Je voelt je afgescheiden van alle mensen, en het maakt niet meer uit of jij er wel of niet bent. Je denkt aan de Dood – heel veel. Je leeft in een wereld van woede en pijn, van tekort en onrechtvaardigheid. van machteloosheid en een zinloos bestaan. Kortom: je leeft in de  Hel op Aarde.
.

Juiste interventie op het juiste moment

Therapie is dan: stijgen op die schaal van Staten van Zijn. Daarvoor staan ons verschillende middelen ten dienste, variërend van dieptepsychologie, trainen met gewichten, wandelen in de natuur, gezond eten, gesprekstherapeutisch Schaduw-werk, meditatie, expressietherapie en veel, veel meer. Het is de kunst om de juiste methode of activiteit op het juiste moment in te zetten. Die kunst beheersen we bij Koinos Therapeia Kliniek…