fbpx

Je littekens mogen worden gezien, als je hersteld bent worden ze je sterkste punten en je mooiste kwaliteiten

Automutilatie / zelfverwonding / ‘snijden’/zelfverminking

Áu!!! Opluchting… áu!!!

Je verwondt jezelf, om de fysieke pijn daarvan te voelen. Je begrijpt misschien niet eens waarom, maar dat geeft een soort opluchting, een voldoening. Het is een soort van lekker. Dan heb je even rust. Tijdelijk. Want na een poosje gebeurt er weer iets en dan moet je het om de een of andere innerlijke reden onweerstaanbaar wéér doen. Misschien wil je het niet eens, had je je voorgenomen om het niet meer te doen. Maar het is sterker dan jij. Je verdient het, voor straf. Of om de psychise pijn niet te voelen.

Suïcidale gedachten

Je zult waarschijnlijk ook regelmatig gedachten hebben aan de dood. Aan hoe fijn het zou zijn om er niet meer te zijn. Niet alleen fijn voor jou, maar voor iedereen. Eindelijk rust. Tegelijk weet je ook dat je dat éigenlijk, in de diepte van je ziel, juist niet wilt. Maar soms ben je bang dat je het toch een keer zult doen, in een diep-sombere bui, of in vlaag van intense afkeer van jezelf en de wereld.

Er is een oplossing

Zelfverwonding is niet meer dan de expressie van een innerlijk probleem. Een deel van jou is ongelofelijk boos of gekwetst, maar dat mag om de een of andere reden niet naar buiten komen. Therapie is erop gericht om de gekwetste delen zichtbaar te maken en andere manieren te vinden om je boosheid of verdriet, je zielepijn, te uiten. In de fitness, bij expressieve therapie en in de dieptepsychologische gesprekken.